Siber suçlarla mücadele etmek için önce siber suçlar (bilişim suçları) kavramını ele almak gerekir. Öncelikle, siber suçları benzersiz kılan etken, işlediği suçların tamamen dijital dünyada gerçekleşmesidir. Bu yüzden, bilişim suçları kavramını somutlaştırmak daha zordur.
İlk olarak, truva atı içerisinde tehlikeli olabilecek yazılım barındıran ve bunu sistemlerimize yüklemeyi hedefleyen bir virüs yazılımıdır. Ayrıca, truva atı yazılım olarak tamamen göz boyama amacıyla gösterişli ve ilgi çeken bir görünüme sahip olabilir. Bu nedenle, suçlu kendini gizlemek için faydalı ve çekici bir görünümle maskeler.
İlk olarak, solucanların mantığı çok karmaşıktır. Ayrıca, bağımsız hareket eder, kendini kopyalar, dışarıdan yardım almaz. Böylece, internet üzerinden sisteme sızar, sonra kendisini kopyalar. İkinci olarak, ağ bağlantısı üzerindeki tüm cihazları etkiler. Sonuç olarak, solucanın kopyası da tekrar kendini kopyalar. Bu yüzden, hızlı etki gücüne sahiptir.
İlk olarak, casus yazılımların amacı izinsiz olarak kayıt almaktır. Ayrıca, kişisel bilgilerin olduğu özel alana girer. Böylece, klavyede basılan tuşları kaydeder, ziyaret edilen internet sitelerini kaydeder ve bilgisayardaki verileri tarar. İkinci olarak, Google’da yapılan aramaları izler. Sonuç olarak, şifreleri çalar.
Öncelikle, mantık bombaları bir sunucuyu işlevsiz kılmayı amaçlar. Ayrıca, mantık bombaları bilgisayarın işlemcisini bir dizi mantıksal işlemler ile meşgul eder. Böylece, işlem gücü zayıflayan ve meşgul olan işlemcinin performansı düşer. Örneğin, işlemciye asla içinden çıkılamayacak matematiksel işlem gönderir. Sonuç olarak, bu işlemi çözmeye çalışan işlemci başka hiç bir işlemi çalıştıramaz.
İlk olarak, internet kullanıcıları genelde basit şifreler kullanır. Bunun yanında, bilgisayar korsanları şifre kırmak için çok gelişmiş teknikler kullanır. Örneğin, Dictionary Attack, Rainbow Table, Brute Force gibi bazı temel teknikleri kullanırlar. Bu yüzden, sınırsız kombinasyon sifreyi, sonsuz zaman sürecek olsa bile deneme yöntemi çok tehlikelidir.
Öncelikle, zafiyet avcı yazılımları açıkları tespit ederek sisteme girebilecek bir yol üzerinde çalışan yazılımlardır. Bilgisayar korsanları, hedeflerine saldırmak için bu tür yazılımları kullanarak yasa dışı faaliyetlerini gerçekleştirirler. Sonuç olarak, hackerlar eğer bir açık tespit edebilirse bunu kullanarak saldırı planlar.
İlk olarak, bilgisayar korsanlarının, şifreleri bilmesi , bilgisayar sistemlerini kırması açısından en temel gerekliliktir. Bu yüzden, bazı gizli şifreler, erişmek için sosyal mühendislik teknikleri tehlikelidir. Örneğin, teknik bilgiye ihtiyaç duymadan birçok şifreyi öğrenir. Sonuç olarak, bilgisayar korsanları sosyal mühendislik tekniğinde, yalancılık, aldatma gibi temel etik dışı davranışlar ile ilerler.
Öncelikle, phishing, internet ortamındaki en eski ve en yaygın saldırı türüdür. Örneğin, bilgisayar korsanları indirim içeren grafik tasarımlar ve sahte içerikler gönderir. Böylece, şifre gibi önemli bilgileri çalmayı hedefler. Sonuç olarak, kurban ne olduğundan habersizce, şifresini bilgisayar korsanına teslim eder.
Scam ingilizcede sahtekarlık anlamına gelen bir sözcüktür. Bilgisayar korsanlarının en çok kullandığı yöntem SCAM tekniğidir. Bu yüzden bilgisayar korsanlarına SCAMMER yani sahtekarlık yapan kişi de denir. Bilgisayar korsanları SCAM adı verilen internet sitesinin tasarımını yapar. Bu internet sitelerinin bir aldatmaca olduğunu anlamak çok güçtür. Bilgisayar korsanları alanında itibarlı markaları taklit eden sahte görüntülerle internet siteleri yapar. Bu genellikle sahte bir banka sitesi olarak karşımıza çıkar.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yönetilen ve ücretsiz olan İnternet Yardım.org’da şu şekilde açıklanmaktadır. Elektronik ya da dijital ortamda başkalarına rahatsızlık ya da zarar vermek amacıyla kişilerin ya da grupların aşağılama, iftira, dedikodu, taciz, tehdit, dışlama ve rencide etme gibi davranışlarının tümüne siber zorbalık denir.
Sonuç olarak, siber suçlara karşı harekete geçin!
Bu sayede, kişisel verilerinizi korumak için önlemler alın ve siber suçlulara meydan okuyun.
Formunuz başarıyla gönderildi!
Lütfen gelen kutunuzu kontrol edin, yakında sizinle iletişime geçeceğiz.
We faced problems while connecting to the server or receiving data from the server. Please wait for a few seconds and try again.
If the problem persists, then check your internet connectivity. If all other sites open fine, then please contact the administrator of this website with the following information.
TextStatus: undefined
HTTP Error: undefined
Some error has occured.